Ραγκαβή 37 & Βαρβάκη, Γκύζη     2106442985     6937422844     skatsaroslab@yahoo.com 

iStock-643764508-666x399.jpg

Οι φυτικές τροφές είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην καρδιά. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες τροφές, που μειώνουν την χοληστερίνη και διατηρούν την καρδιά ισχυρή και υγιή; Ναι, υπάρχουν, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα!

Μάλιστα, προκρίνονται τέσσερις συγκεκριμένες τροφές, των οποίων τα καρδιακά οφέλη, όπως το ότι μειώνουν την χοληστερίνη, έχουν αποδειχθεί από αρκετές ελεγχόμενες δοκιμές.

Οι φυτικές τροφές είναι εξαιρετικές για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα για τη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο.

Αντ' αυτού, ίσως είναι καλύτερο να τρώμε επιλεκτικά μερικές τροφές, που μειώνουν τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), η οποία είναι επίσης γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Αυτό ήταν το κύριο επίτευγμα μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε το 2011, όπου παρουσιάστηκε μια “ομάδα” τεσσάρων τροφών, που είχαν αποδειχθεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη και τις καρδιακές παθήσεις. Αυτές οι τροφές είναι:

   ξηροί καρποί

   φυτική πρωτεΐνη που λαμβάνεται είτε από τρόφιμα με βάση τη σόγια, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας, ή άλλα υποκατάστατα κρέατος με βάση τη σόγια, ή από καρπούς όπως φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια, ή φακές

   διαλυτές ίνες, όπως βρώμη, κριθάρι, μελιτζάνα, μήλα, πορτοκάλια και μούρα

   μαργαρίνη ενισχυμένη με φυτικές στερόλες, ή ενώσεις που μπορούν να βρεθούν σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά

Από το 2011, αρκετοί κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη αυτής της ομάδας τροφών.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes) χρηματοδότησε μια μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, για να αξιολογήσει και να συνοψίσει τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφικής ομάδας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας ήταν η Laura Chiavaroli, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases.

Η χοληστερίνη μειώθηκε κατά 17%

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη διατροφή συνιστά ημερήσια πρόσληψη 42 γραμμαρίων από ξηρούς καρπούς, 20 γραμμαρίων διαλυτής ίνας, 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών και 50 γραμμαρίων φυτικών πρωτεϊνών. Οι ποσότητες βασίζονται σε ημερήσια κατανάλωση 2.000 θερμίδων.

Η δρ. Chiavaroli και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τυχαιοποιημένες και μη-τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, που μελετούσαν την επίδραση αυτού του διαιτολογικού μοντέλου σε σύγκριση με οποιαδήποτε δίαιτα ίδιας θερμιδικής κατανάλωσης και η οποία δεν περιείχε τροφές από το βασικό αυτό μοντέλο.

Συνολικά, η ανάλυση έδειξε, ότι η εν λόγω ομάδα τροφών μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, καθώς και τα τριγλυκερίδια (τα οποία είναι το πιο συνηθισμένο είδος λίπους στο ανθρώπινο σώμα), την αρτηριακή πίεση και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (C-reactive protein), η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Μάλιστα, αυτή η ομάδα τεσσάρων τροφών μειώνει τη “κακή” χοληστερίνη (LDL) κατά 17% και τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας κατά 13%.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “τα τρέχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτές οι τροφές οδηγούν σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στη LDL χοληστερόλη καθώς και σε άλλους καθιερωμένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και στον εκτιμώμενο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε βάθος δεκαετίας”.

   Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com

 

Εργαστήριο

 Ραγκαβή 37 & Βαρβάκη, Γκύζη

 2106442985

 2106442985 (μετά τις 16:00)

Χάρτης

Οικία

Γράμμου 91, Βριλήσσια

2108100576

Χάρτης

Επικοινωνία

 6937422844

 skatsaroslab@yahoo.com

Φόρμα Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή

07:00 - 15:00

Σάββατο

08:00 - 11:00

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies